Dag 8

Bijbeltekst: Johannes 1: 29

Johannes 1:1-18

Het Woord van God

1In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. 2Het was in het begin bij God. 3Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat. 4In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. 5Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.

6Er kwam iemand die door God was gezonden; hij heette Johannes. 7Hij kwam als getuige, om van het licht te getuigen, opdat iedereen door hem zou geloven. 8Hij was niet zelf het licht, maar hij was er om te getuigen van het licht: 9het ware licht, dat ieder mens verlicht en naar de wereld kwam. 10Het Woord was in de wereld, de wereld is door hem ontstaan en toch kende de wereld hem niet. 11Hij kwam naar wat van hem was, maar wie van hem waren hebben hem niet ontvangen. 12Wie hem wel ontvingen en in zijn naam geloven, heeft hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden. 13Zij zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God.

14Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader. 15Van hem getuigde Johannes toen hij uitriep: ‘Hij is het over wie ik zei: “Die na mij komt is meer dan ik, want hij was er vóór mij!”’ 16Uit zijn overvloed zijn wij allen met goedheid overstelpt. 17De wet is door Mozes gegeven, maar goedheid en waarheid zijn met Jezus Christus gekomen. 18Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen.

Een oud beeld van Jezus is als het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt. Het is een variant op de zondebok, die de woestijn in wordt gestuurd, met alle zonden.

De mensheid kende lang offers van dieren en zelfs van mensen. Een Sacrifice, wat zoveel betekent als ‘iets heilig maken’. Het is ook de naam van dit nummer van The Weeknd. De Canadees Abel Tesfaye begint in 2010 met het uploaden van tracks naar YouTube onder de naam The Weeknd. Hij breekt door en brengt in januari 2022 zijn vijfde studioalbum genaamd Dawn FM.

In de videoclip lijkt hij een bijna dood ervaring te beleven: ‘een pijnloze overgang’. Het offer draait hier om de liefde tussen twee mensen. Hij offert iemands liefde op voor tijd voor zichzelf, lijkt hij te zingen. Samenleven van mensen lijkt niet zomaar pijnloos te kunnen: we offeren altijd iets op. Op hoop van zegen, een verlangen naar iets heiligs. Jezus offerde zichzelf op, het grootste offer… 

Heb jij wel eens iets opgeofferd, voor een hoger doel?